I helgen har jag varit med UDHK på läger i Klimpfjäll, naturligtvis följde Ayla och Troy med. Vi åkte upp på torsdag eftermiddag, sen på fredag förmiddag var det teknikträning på skidor. Bra sätt att komma igång och minnas vilka saker man behöver jobba med, bla kände jag att jag behöver åka en del utan stavar för att tex träna på att verkligen jobba med benen och att glida ut på skären. På eftermiddagen hundkörning där jag och Ayla var först ut i spåret, men varken det eller att hon är relativt otränad märktes av något – full fart hela varvet på 4,5 km – superkul eftersom hon var lite tveksam under barmarksträningen i höstas. Sen var det då Troys tur – han hade inte riktigt fattat detta med att springa utan ville mest kampa med linan, till slut kom vi oss dock iväg tack vare en kompis som agerade ”hare”. Vi kunde sen köra om henne, men lite längre fram blev det stopp i en uppförsbacke, men sen med harens hjälp kom vi igång och kunde sen köra om henne och ända in i mål.

Lördagen bjöd på lite väl kyligt väder, -23 på förmiddagen och otroligt trögt i spåret gjorde att det blev ett kortare teknikpass än planerat. Sen på eftermiddagen tränade jag Troy på att vara stilla vid skidorna och att inte bry sig om linan. Det gick mycket bättre nu och han var mer intresserad av att springa iväg i åkriktningen, körde dock inget med honom eftersom det var så himla trögåkt och jag ville inte riskera stopp ute på banan. Tog bara en kortare runda med Ayla eftersom det då var -27 vid spåret… MEN vilka fina spår det var – otroligt lyxigt att ha breda, pistade spår och ingen annan än vi där!

Söndagsmorgonen började kallt (-26), men någon timme senare var det bara -16 så vi kunde ge oss ut i spåret. Även nu började jag med Ayla och det var samma fart och vilja som på fredagen, blev samma runda på i stort sett samma tid – kul att ha igång henne nu. Troy fick först träna på att vara lugn igen, sen efter att ett ekipage åkt iväg fick jag hjälp med att ”springa igång” honom och vi tog hela 1.6-rundan utan stopp – och vilken fart det var! Jag hade inte fått på mig stavarna innan start så det blev att hålla i dem hårt och sen på väg tillbaka när det blev nedförsbacke så fick jag tid att sätta på handledsremmarna. Det hade varit lite kul att se hur fort det gick, men förhoppningsvis kommer det fler tillfällen att kolla det 😉

Sammanfattningsvis en rolig och inspirerande lägerhelg (som vanligt), med extra plus för hundträningen:
– Ayla är igång och verkar lika sugen att springa som tidigare
– Troy börjar fatta att han ska springa
– Troy har tränat på att bo med andra ”okända” hundar som säger ifrån när han är för närgången
– Troy har tränat på att bli instängd i buren (utan att han själv valt att gå dit)
– Troy kan ha på sig täcke utan att bita och slita i det

foto: Jenny Edström     Ayla provligger i Troys bur