Igår (måndag) var jag och Troy (Rasmus åkte också med i bilen) upp till Muossejetjolme utanför Arjeplog för några timmars ”privat träning” hos Mattias på Hundskolan Vision. Vi började inomhus (utan hund) med att prata om ledarskap, Troys bra och dåliga sidor mm. Sen gick vi ut och började med de praktiska övningarna. Generellt kan man säga att Mattias förklarade vad vi skulle göra och varför, sen visade han med Troy någon gång och sen instruerade han mig när jag gick med Troy. ”Bra matte” och ”rätt timing” kunde jag få höra 🙂

Det blev ganska mycket övningar kring att träna in FOT (vilket jag inte gjort) från början, hur man gör när han hoppar eller inte följer med – befäster NEJ och hjälper sedan hunden att göra rätt nästa gång så att vi kan säga BRA då. Vi höll hela tiden till på samma plats och rörde oss bara ett fåtal meter fram och tillbaka. När det började gå rätt så bra la han till störningar. Först en lugn hund som stod några meter bort och därefter en lite skälligare hund på samma plats. Nästa störning blev att en annan hund fick vara ute på vägen (enskild – ingen trafik!) och sen fick jag ta och träna med Troy där, dvs på ny plats och med ny störning (hunddoft). Det var stor skillnad mot första försöket då Troy knappt kunde koncentrera sig och låta bli hoppandet och skällandet, och hur han rätt fort fattade vad vi skulle göra trots ökande svårighet.

Sen blev det några liknande övningar fast med SITT. Jag insåg att jag behöver träna in”olika bilder” (alltså vad hunden ser när jag ger kommandot) och olika avstånd för att han ska sätta sig snabbt. Sen gäller det även att ha bra timing vid berömmet och att inte glömma bort avslutskommando, tex VARSÅGOD.

En kul överraskning var att Mattias hade satt ut fåglar i burar ute på isen. Han tog Troy i koppel och jag gick bakom, vi gick en sväng runt så att vi (Troy) skulle få vinden emot oss. Otroligt intressant att se hur Troy som farit hit och dit i kopplet, kollat var jag var mm mitt i allt satte näsan i vädret och ”drogs” vädrande i riktning mot fågelburen 🙂 Mattias kunde släppa iväg en fågel, Troy stannade och tittade efter den och Mattias kunde stryka honom lugnt på ryggen och sedan sätta honom. Sen fick jag gå iväg med Troy så att han inte skulle se vad Mattias gjorde (förberedde en fågel till) och sen var det min tur att gå med Troy medan Mattias höll sig lite bakom och instruerade mig. Denna gång hade Troy lite mer bråttom framåt, men vi fick zick-zacka lite innan vinden kom rätt så att Troy kände av fågeln. Även denna gång stod han still och spanade efter fågeln då den flög iväg, jag berömde lugnt och sen gick vi tillbaka lite innan jag satte honom ned. Otroligt häftigt att se hur han känner doften och sen fascinerat står och ser efter fågeln – inte illa att de två första gångerna blev så bra!

Dagen avslutades med snack inomhus, tex hur jag tränar vidare på hemmaplan. Något som blev väldigt lyckat är att jag under helgen fått veta att jag kommit med på kursen ”Den stående fågelhundens jaktdressyr” som han håller i Skellefteå 18-19 maj. Nu gäller det att ligga i hårdträning så att vi har bästa möjliga utgångsläge då!

Otroligt nöjd och rätt trött så körde jag hem till Umeå med en massa tankar snurrandes i skallen 😉

Arjeplogsfjällen