Jag lyckades få en återbudsplats och var i söndags till Skellefteå och gjorde MH (Mentalbeskrivning Hund) på Ilo. Man går ”en bana” där olika saker händer och en beskrivare dokumenterar hur hunden reagerar. Det är inget ”test” som ger godkänt eller inte, utan en beskrivning på reaktionerna – och vad som är bra eller dåligt beror på vad man ska ha hunden till. Jag visste ju sedan tidigare att Ilo är en cool kille, men nu har jag papper på det också 😉 Ska försöka beskriva vad han gjorde, även om jag inte såg honom hela tiden och inte kommer ihåg alla detaljer….

Här kan ni läsa protokollet. Siffror/bedömning 1-5 där man ska tänka intensitet, dvs 1 = låg och 5 = hög

Kontakt

Vi går runt publiken, Ilo är glad och luktar på några personer. Vi går till testledaren och Ilo följer med honom utan tvekan.

Lek 1

Jag och testledaren kastar en ”leksak” mellan oss. Ilo tar den, men är inte den som vill ha dragkamp. Springer iväg med den en liten bit.

Förföljande/Gripande

Vid första försöket så springer han inte alls iväg efter trasan utan letar i stället rätt på leksaken som användes i momentet innan 🙂 De gömmer undan den, och Ilo får kolla att den inte ligger kvar. Nytt försök och nu springer han fram till trasan, luktar på den, men tar den inte.

Aktivitet (=passivitet)

Jag står helt stilla i 3 min utan att göra något alls (typ lek ”lyktstolpe”). Ilo trampar runt lite, men är annars lugn.

Avståndslek

Här får Ilo se en människa komma ”hoppande” och lekande med en trasa, och sen försvinna bakom ett gömsle. Ilo springer fram till gömslet, och kollar även gömslet som personen kom fram från. Han är intresserad, men leker inte och verkar mest tycka att det är en tråkig lek med trasan. Kollar runt lite annat i området.

Överraskning (dumpe/overall)

Vi går fram på en stig. Mitt i allt dras en blå-overall upp några meter framför oss. Ilo ryggar tillbaka ca 3 m och skäller mot overallen. Han tittar på den hela tiden och kommer fram och undersöker sen när jag får gå fram till den. Han konstaterar att den var ju inget att bry sig om och har inga problem med att gå förbi/nära den efteråt.

Ljud (kedjeskrammel på plåt)

Ungefär lika som momentet innan – han ryggar tillbaka lite, men kollar på rännan där skramlet kom ifrån, och kommer sen fram och konstaterar att det var ju typ inget där. Har inte heller här några problem att gå förbi efteråt.

Spöken

Här kommer den mest oväntade reaktionen. Ungefär 20 m från oss (till höger, resp vänster) kommer det fram två spöken som sakta går fram emot oss. Men Ilo totalignorerar dem och lägger sig ned och kollar åt andra hållet, och tumlar runt lite i gräset. När de är bara några meter ifrån oss så går han närmare, men även då lägger han sig ned och tjorvar på i gräset. Efter att jag får gå fram till spökena och ta av dem huvorna så kommer han fram och hälsar och sätter sig med ryggen mot spöket och vill bli klappad. Efteråt berättar beskrivaren att de stått och fnissat och har aldrig sett något liknande.

Lek 2

Ungefär som vid första leken. Han är inte jätteintresserad av dragkamp, men tar leksaken och springer runt lite.

Skott

Vid första skottet tittar han upp som hastigast, men är sen helt obrydd.

Ilo uppe på Vitberget några timmar innan MH:t